Natuurgebieden

De natuur van Texel is een heerlijke plek om even tot rust te komen en te genieten van al het moois dat er te vinden is. In de bossen en duinen leven honderden vogelsoorten en vele zeldzame plantensoorten.

De Dennen

De Dennen

De Dennen, gelegen in het westelijke deel van Texel, is een aangeplant bos dat is bedoeld om 'woeste gronden' productief te maken. Bij de aanleg zo rond 1900 stuitte Staatsbosbeheer op een aantal problemen: de grond was te nat, of juist te droog en zoute zeewind droogde de begroeiing uit. De aanleg van sloten, het verrijken van de grond met turf en de aanplant van loofbomen aan de westrand heeft voor een gezond en natuurlijk bos gezorgd.

In De Dennen zijn veel mogelijkheden om in de natuur te recreëren, zoals wandelen, fietsen, paardrijden, picknicken, barbecueën en terreinfietsen. De bosspeelplaatsen zijn zeer geschikt voor kinderspelletjes. Het Sommeltjespad is een ontdekkingspad voor jonge kinderen. Het Alloopad is ook toegankelijk voor blinden, slechtzienden en mensen in een rolstoel.

Meer informatie:

Eierland

Eierland

Eierland is het noordelijkste deel van Texel en staat bekend als een oase van rust en ruimte. Met oeroude duinen naast nieuwe bossen, een polder met fraaie oeverlanden, avontuurlijke kreken en tal van bijzondere planten en dieren. Besloten duinkommen worden afgewisseld met eindeloze vergezichten vanaf duintoppen. Eierland is een ideale plek om te wandelen, te fietsen of paard te rijden, in elk seizoen.

Meer informatie:

De Slufter en De Muy

De Slurfter

De Slurfter is Texels bekendste natuurgebied en was oorspronkelijk bedoeld als een polder. Maar het water van de Noordzee kan door een niet gedicht gat in de buitenste duinenrij een grote vlakte binnendringen waardoor een gevarieerd planten- en dierenleven mogelijk wordt gemaakt.

Natuurgebied De Muy vormt een samenspel van afwisselend duin-, heide- en grasgebied en duinmeer De Muyplas. In het landschap van De Muy groeien ook planten als het zeldzame en tere guichelheil en verschillende soorten orchideeën, waaronder de vroegbloeiende harlekijn.

Meer informatie:

De Geul en Bollekamer

De Geul en Bollekamer

Wandelgebieden De Geul en Bollekamer liggen westelijk van Den Hoorn en bestaan uit natuurlijk gevormde duinen. Dit woeste, groene landschap wordt bevolkt door een gevarieerde fauna.

Meer informatie:

De Hoge Berg

De Hoge Berg

Vijftien meter rijst De Hoge Berg op boven de zeespiegel. Daarmee is dit het hoogste punt van Texel. Wandelen via de buurtweggetjes is een uitstekende manier om dit landschap te verkennen. Het gebied is in 1968 aangewezen als landschapsreservaat. Op de Hoge Berg bevindt zich tevens De Zandkuil, het enige insectenreservaat in Nederland. De vegetatie op de hellingen van deze Zandkuil is ideaal voor de graafbijen en -wespen die daar leven.

Meer informatie:

Copyright © 2015-2016 Tesselhoes