De 7 dorpen van Texel

Texel heeft 7 dorpen. Het grootste dorp is Den Burg dat op het midden van het eiland ligt. Aan de oostkant bevindt zich in de duinen de badplaats De Koog en op het noorden van het eiland ligt De Cocksdorp, geflankeerd door de vuurtoren van Texel. Aan de oostkant van Texel liggen havenplaats Oudeschild en vissersdorp Oosterend. Het verst zuidelijk ligt Den Hoorn en De Waal ligt net ten oosten van Den Burg.

De Cocksdorp

Vuurtoren bij De Cocksdorp

De Cocksdorp is de meest Noordelijke plaats op Texel en staat bekend om de vuurtoren en de zeehonden. Westelijk van De Cocksdorp liggen de vakantieparken De Krim en Landal Sluftervallei. Vanaf paal 33 is er voor voetgangers een veerdienst van De Cocksdorp naar Vlieland. De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij heeft in De Cocksdorp een reddingstation.

Vakantiepark De Krim is het grootste vakantiepark van het waddeneiland Texel, met tropisch zwembad, parkcentrum en golfbaan. Het vakantiehuis Tesselhoes is op De Krim gevestigd.

De veerdienst Texel-Vlieland is een seizoensgebonden passagiers veerdienst van eind april tot eind september. In het hoogseizoen wordt dagelijks met meerdere afvaarten gevaren. Kaartverkoop 'De Noorman' staat aan de Volharding tegenover de KNRM, 2 kilometer ten noorden van De Cocksdorp. De overtocht naar Vlieland duurt ongeveer 30 minuten.

Meer informatie:

De Koog

De Koog

De Koog is de badplaats van Texel. Het is een gezellig dorp dat in de zomer een haast tropische uitstraling heeft met vele terrasjes, leuke winkeltjes en verschillende straatactiviteiten. De Koog heeft een grote supermarkt en is ondermeer gespecialiseerd in fietsverhuur. Ook duizenden jongeren weten elk jaar De Koog te vinden, mede dankzij de discotheek en de gezellige bars en cafés. Maar ook als u rustiger aan wilt doen dan hoeft u zich in De Koog niet te vervelen, bijvoorbeeld door een bezoek een het natuurmuseum Ecomare of het Juttersmuseum.

De Koog is omringd door natuurschoon en biedt veel mogelijkheden voor een strandbezoek of een fietstocht door de bossen.

Meer informatie:

De Waal

Toegangsborden De Waal

Het plaatsje De Waal ligt centraal op Texel. Met nog geen 500 inwoners is het het kleinste dorp op Texel. Volgens volksverhalen leven de Sommeltjes nabij De Waal, op de Sommeltjesberg. Het Cultuurhistorisch Museum van Texel bevindt zich in De Waal.

Meer informatie:

Den Burg

Den Burg is het grootste dorp van Texel en telt ruim 7000 inwoners, ongeveer de helft van het totaal aantal inwoners van Texel. Den Burg is erg populair onder de toeristen en er is dan ook genoeg te doen. Zo valt er dankzij de vele winkeltjes genoeg te shoppen en kunnen filmliefhebbers een bezoekje brengen aan de bioscoop van Den Burg. Ook heeft Den Burg een openluchtzwembad. Het centrum van Den Burg is rond een Nederland Hervormde Kerk opgebouwd.

Tussen Den Burg en Oudeschild bevindt zich de Erebegraafplaats Hoge Berg Texel. 

Meer informatie:

Den Hoorn

Den Hoorn

Den Hoorn ligt aan de zuidkant van Texel.

Meer informatie:

Oosterend

Oosterend

Oosterend ligt aan de oostkant van Texel. Visserij is een belangrijke bron van inkomsten voor de circa 1700 inwoners van het dorp. Vroeger had Oosterend een eigen haven, maar deze is in de 19e eeuw verzand. De Oosterender vissers hebben hun schepen tegenwoordig in de haven van Oudeschild liggen.

Even ten noorden van Oosterend staat de grote poldermolen Het Noorden. Ten westen staat aan de Waddenzee Kaap Oosterend, een passief visueel herkenningspunt voor de scheepvaart.

Oudeschild

Haven Oudeschild

Oudeschild is een plaats in het oosten van Texel en staat vooral bekend om de haven, waar zowel recreatievaartuigen als vissersschepen een ligplaats hebben. Ook Kaap Skil is in Oudeschild gevestigd. Een vaart met de vissersschepen is hier een aanrader, evenals het vissen op krabben met ham-tussen-wasknijper-aan-touwtje.

Meer informatie:

Copyright © 2015-2016 Tesselhoes